»Ko sem v stanju zanosa, se počutim živo …«

nasveti

»Ko sem v stanju zanosa, se počutim živo …«

Na občutek sreče in uspeha v življenju neposredno vpliva doživljanje stanja zanosa. Za mnenje smo se obrnili na umetnostno terapevtko iz Norveške Lise Bjarkli. Z nami je delila svoje izkušnje.

Lise, si že izkusila stanje zanosa?

Da, večkrat, še posebej pogosto pa v zadnjih 10-12 letih. V nekaterih primerih se to zgodi, ko preživljam čas s svojimi vnuki, ko se ukvarjam z umetnostjo, ko pišem …

Kako si se počutila v tistem trenutku?

Ko sem v stanju zanosa, se počutim živo, občutim čudenje, hvaležnost, zadovoljstvo, povezanost, pripadnost, prisotnost v trenutku … Ko sem sodelovala v Clayfulness delavnici, sem izkusila dve različni vrsti zanosa: prvo, kjer sem začutila mir, počitek in globoko zenovsko stanje uma. V drugi pa sem občutila čudenje, radost bivanja in naravno povezanost s skupino.

Kaj meniš, da ti je pomagalo priti v stanje zanosa?

Biti prisoten v trenutku je najpomembnejše, poleg potopitve v eno samo aktivnost. Prav tako si moram dati na voljo dovolj časa, da se potopim v to stanje in včasih za to potrebujem več dni preproste nedejavnosti, samo trenutkov biti sama s sabo.

Ali si se po izkušnji zanosa počutila bolje v svojem vsakdanjem življenju?

Seveda. Povezalo me je z občutkom radosti, radovednosti, občutkom smisla in da sem del nečesa transpersonalnega, večjega od mene.

Če želite privabiti zanos v svoje življenje, ali samo uživati v svojem prostem času in kreativnem okolju, vas vabimo na tečaje v našem kreativnem centru.