Stanje zanosa in delo

nasveti

Stanje zanosa in delo

Sreča je večplasten pojem, doživljamo jo lahko ob odnosih, novih izkušnjah, dobrem fizičnem zdravju ali življenju, ki je izpopolnjeno s smislom. Ker pa večino svojega časa preživimo na delovnem mestu, je izredno pomembno, da nam dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo, poleg finančnih prihodkov nudijo tudi zadovoljstvo s samim delom in rezultati.

Ko delate v stanju zanosa, je kot bi vstopili v novo dimenzijo ustvarjalnega delovanja. Bolj ste osredotočeni, ustvarjalni in zavzeti – poleg tega je tako delo prijetno. Ko ste popolnoma osredotočeni na delo, se to zdi lahkotno, vse drugo postane nepomembno in izgubite celo občutek za čas. Gre za eno izmed boljših izkušenj, ki jo lahko doživite v službi.

Ko ste v stanju zanosa, ste bolj produktivni in ustvarjalni, zdi se, da se skoraj ne trudite, a ste vseeno uspešni. K sreči je doseganje stanje zanosa lažje, kot se zdi.

“Moje življenje sledi koledarju in vsak dan organiziram tako, da sem lahko kar največ časa osredotočen na delo. V tem času zaprem vse aplikacije, ki bi me lahko motile in vklopim instrumentalno glasbo. Navadno traja 10 do 15 minut, da dosežem stanje zanosa. Za osredotočeno delo si izberem vsaj dve uri, saj drugače ne bi prišel do rezultata ali pa bi zamudil na sestanek.»
Kat Small, programer (»Cilji«).