Umetnost zdravi

nasveti

Umetnost zdravi

Ukvarjanje z umetnostjo in rokodelstvom je prepoznano kot dejavnost, ki obogati življenje in pomaga razvijati odpornost na vsakodnevne težave in strese. Kreativni hobiji nas bogatijo s svojim procesom kot tudi z rezultati – lastnimi izdelki. Ko ustvarjamo, smo osredotočeni, v stiku s samim seboj, odmislimo zunanji svet in skrbi, ki jih ta prinaša. Naši možgani delujejo celostno in ustvarjajo nove povezave, ki krepijo naše kompetence kreativnosti.

Mesto Gloucetershire iz Velike Britanije svojim prebivalcem nudi Skupnostni center za kreativne dejavnosti z namenom izboljšanja splošnega počutja in duševnega zdravja. Splošni zdravnik lokalnega zdravstvenega doma je opazil, da ga veliko pacientov obišče zgolj zato, da bi se pogovorili o svojem življenju, družini, čustvih… Da bi skrajšal čakalne vrste je pomislil na alterntivno ne medicinsko pomoč. Nastal si je projekt »Artlift«, oziroma »Umetnost na napotnico«. Obiskovalci lahko izbirajo med deset tedenskimi tečaji pisanja, poezije, glasbe, keramike, slikanja, risanja in mozaika.

Projekt so ovrednotili in ugotovili…

Večina udeležencev je program uspešno zaključila in se po desetih tednih počutila znatno bolje kot prej. Tisti, ki so prihajali iz socialno šibkejšega okolja, so v programu celo bolje napredovali. Poročali so o višji samozavesti, manj so skrbeli zaradi bolezni ali drugih slabih okoliščin v življenju, odkrili so nove interese, uživali v ustvarjanju in v dobri družbi. Nekateri so želeli podaljšati tečaje, saj jim je deset tednov hitro minilo. Stroški zdravstvene oskrbe so se celo znižali. Predstavitev dejavnosti: https://artlift.org/what-we-do/