Ustvarjalni in sproščeni

nasveti

Ustvarjalni in sproščeni

Oblikovanje keramike postaja v svetu in pri nas vedno bolj popularno. Vse več je objav vplivnih posameznikov, ki se nasmihajo izza lončarskega vretena, veliko bolj pa so prepričljive zgodbe vsakdanjih ljudi, ki so se navdušili nad procesom nastajanja njihove nove skodelice iz brezoblične kepe gline.

Kje tičijo razlogi za to?

Delo z glino je naraven način povezovanja s telesom, dihanjem in ritmom. Na nevsiljiv način nas pripravi do tega, da se ustavimo, izklopimo iz hektičnega vsakdana, nenehne prisotnosti digitalnega sveta in se potopimo v oblikovanje. Glina nas nevsiljivo povabi v bivanje v trenutku, zavedanja tega, da smo »tukaj in sedaj«, osredotočeni na ustvarjanje ter ne razmišljamo o vsakdanjih skrbeh. Že samo gnetenje kepe gline ima zdravilen učinek, saj stimulira živčne končiče v konicah prstov.

Ob usvojenih osnovah oblikovanja zlahka dosežemo stanje zanosa , ki smo ga že opisovali.

Opažanja posameznikov, ki sprostitev iščejo v delu z glino, so potrdile tudi nekatere raziskave. Večinoma so raziskovali vpliv dela z glino na izboljšanje stanja oseb s težavami v duševnem zdravju, nekatere pa so se osredotočile tudi na splošno populacijo. Ugotavljajo, da delo z glino sprošča fizično napetost, pomirja in pomaga uravnati čustva. Krepi se vztrajnost posameznika, saj se nauči soočati z uspehi in neuspehi ter vztrajati pri učenju. Lastni izdelki pa krepijo samopodobo in dajejo nov pomen življenju.

Vsekakor ima ustvarjanje keramičnih izdelkov praktične prednosti saj je poleg dokazanih koristi za telesno in duševno zdravje popoln način za vključitev samooskrbe in ustvarjalnosti v vaše vsakdanje življenje.